2012. július 22., vasárnap

Iszlámvallás

Nem is tudom hol kezdjem ezt a bejegyzést. Nagyon sok minden történt az elmúlt egy hét során. Megismertem az iszlám vallást, ami a mindennapjaim részévé vált. Nincs olyan perc, hogy valami rá ne emlékeztessen ilyen például a napi 5x-i ima (Ramadán idején 6). Az imára hívó éneket mindig hallani a környékbeli hangszórókból, bár hajnali 4-est még nem sikerült teljesen megszoknom. Padang, Nyugat-Szumátra központja, és a vallási élet "Mekkája" errefelé.Minden sarkon találni egy mecsetet. Általában fehér, de gyakran megesik hogy zöldben vagy a kettő keverékében pompáznak. Valószínűleg ez egy helyi szokás lehet, Bukittinggiben más színűeket is láttam. Most, hogy elkezdődött a Ramadán a bőrömön érzem milyen  lehet muzulmánnak lenni:)) Hát... nem egyszerű, főként annak, aki keresztényvallásban nevelkedett. Nézzük meg, mi mindennel kellett szembesülnöm a vallást illetően:)


Bukittinggi főmecset

Iszlámvallás
A keresztényvallás után a második legnagyobb világvallás, amely keretet ad a jogi és erkölcsi kérdéseknek, valamint egységes hagyományt teremt más iszlám országokkal. Eredete az arab- , zsidó - és keresztényvallás közös gyökereiből fakad. Szent könyvük a Korán. Az indonézek már gyerekkorukban megtanulják a Koránt arabul olvasni és énekelni. Ahol lakom, a falon lévő képek zöme a Korán 1-1 részének metszete. Az iszlám 5 alapvető gondolata a hitvallás; az adakozás (az egyik mecset belső tábláján láttam, hogy felírják a neveket és az összegeket, elég komolyan veszik, egyfajta megtiszteltetés számukra); az ima (napi 5x, ramadán idején 6x); a böjt (ami 30 napig tart, itt július 20-tól, állami szinten 21-től kezdődött); végül a Mekkai zarándokút.

Mecsetek
Minden indonéz városban van egy főmecset. Nagyon hasonlóak egymáshoz.  A mecset belsőtere két részre van bontva, a baloldal a férfiak privilégiuma, a jobboldal a nőké. Ennek oka, hogy imádkozás alatt nem érintkezhetnek egymással a nők és a férfiak. Bekukucskáltam a Bukittinggi főmecsetbe, ahol láttam, hogy a nők számára a bejárat belsőterében ki van alakítva egy "öltözőszoba" tükrökkel. Azt követően egy hatalmas hallt láttam, teli fehér lepellel teljesen elfedett imádkozó nővel. Érdekes volt látni, milyen egységesek. Az emberek élik a mindennapi életüket, de ima idején sokszor nem tudni hol és melyik mecsetbe fognak épp imádkozni, így a nőknél mindig van a táskában egy lepel elfekvőben:)


Az egyik padangi mecset



A mecset belsőtere

Ruházkodás
A helyi ruhaviselet is nagyon eltérő az otthonitól. A nők hosszú ruhát vagy nadrágot és kendőt viselnek, míg a férfiak főként ingben és farmer nadrágban járkálnak az utcákon. Nagyon konzervatívak. Például a parton nem megengedett a fürdőruha használata. Csodás partszakaszaik vannak, sokszor eszembe jut, hogy szívesen megszabadulnék a pulcsitól vagy épp a hosszú ujjú felsőtől, és bikiniben szaladgálnék a meleg vizű tengerparton:) Ha minden igaz jövőhéten elmegyünk a környékbeli szigetekre, ahol kedvünkre pancsolhatunk egyet, már alig várom!!!:))
Megkérdeztem Zazát, miért ennyire szigorú az öltözködési szokás. Mint kiderült nagyon egyszerű rá a válasz: Istenfélőnép. Körülbelül 30 évvel ezelőtt még nem volt ennyire leszabályozva állami szinten a női ruhaviselet. Akkor tájt volt egy hatalmas ünneplés a parton, komoly dínomdánommal, tánccal, énekléssel fürdőruhában...majd másnap jött egy komoly földrengés és pusztító özönvíz, ami nagyon sok életet követelt. Az itteni emberek szerint a 2004-es cunami is ennek köszönhető. Úgy vélik a tiszteletlenség volt a kiváltó ok, és bűnhődniük kellett. Érdekes felfogás.

Indonéz öltözködés




1 megjegyzés:

  1. A zöld valószínűleg ezért ennyire elterjedt:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Green_in_Islam

    VálaszTörlés