2012. augusztus 23., csütörtök

Negyedik hét Padangban

Mielőtt a heti eseményekre rátérnék, apa kedvéért ezt a bejegyzést csillagászati kitekintéssel kezdem. Talán a leghíresebb csillagkép ezen félteken a Dél Keresztje, ami a helyi kultúrákban fontos szerepet és jelképet tölt be. Gyakoriak az állatnevek (pl.:Paradicsommadár, PávaAranyhal ) és a hajózással kapcsolatos megnevezések (pl.: Háló, Vitorla, Hajógerinc). Sajnos elég felhős az égbolt, alig lehet gyönyörködni a csillagokban. Ami mindennapos élmény az a hold ragyogása. Mintha 90 fokban megborították volna, szokatlan, de szép látvány.


Heti érdekességek:

  • Az indonézek (bár ezt már Dunai Peti is mesélte) nem használnak múlt -és jövőidőt, szó szerint a jelenben élnek. Közel 300 nyelvjárás van Indonéziában, így varázsoltak egy végtelen egyszerű hivatalos nyelvet, hogy könnyebben megértsék egymást az emberek.
  • Ételekkel kapcsolatos megfigyelések: nem véletlen esznek hihetetlen csípős és erősen fűszerezett ételeket, és nem véletlen az sem, hogy édes gyümölcsszirupokat isznak. Az egyik a hőháztartás jobb működését, míg a másik az energiát és a vitaminokat pótolja. Alig esznek friss zöldséget és gyümölcsöt. Mint megtapasztaltam, ezek inkább Szumátrára jellemzőek. Padangban 3,5 hét alatt ledobtam 6 kg-ot. Ha esetleg valaki fogyókúrázni akarna töltsön el pár hetet ezen a vidéken.  Balin és Jáván csodás, enyhén csípős ételeket lehet kapni, és a garnélarák egyszerűen mennyei!


Egy igazán izgalmas hét vette kezdetét a 4. napsütéses augusztusi hétfőn Padangban. Már előzőhéten Nico és Lina emlegette a Mentawai túrát, de az időpont pont ütötte a lomboki kiruccanást. Végül hétvégén úgy döntöttem átszervezem a nyaralásom, és csatlakozom a csapathoz. Újabb szabadnapokra volt szükségem, mert csütörtökön indult a hajó. Sikerült némi csereberével egy tömbösített órarendet készítenem, amivel rávettem a vezetőséget, hogy 3 és fél nap alatt letudjam a heti tanításokat. Voltak már ez irányú próbálkozásaim, de most jó indokot találtam és elfogadták az ötletem.
Meglepő az egészben, hogy sikerült úgy összeválogatni az órákat, hogy végül 3 kivételével mind meghiúsult. Nem igazán értettem az okát, így utána jártam a dolognak. Kiderült, imaidőben voltak az elmaradt órák, ezért nem jöttek el a hallgatók. Sose értettem, mi alapján osztják be a diákokat imádkozni és erről miért nem tudnak időben értesíteni. Mindenesetre a megtartott órák kárpótolták a kiesett időt.
Az egyik órám a Sampoerna cég marketing vezetőivel volt egy európai színvonalú irodaházban. Sampoerna a legnagyobb cigarettagyártó Indonéziában, ami Philip Morris-hoz tartozik. Az országban nagyon elterjedt ez a szenvedély, de eddig itt még csak férfit láttam dohányoz.

Hétfőn breakfasting után összegyűltünk Niconál beszélgetni és játszani. Mivel szűkös időkerettel rendelkeztem az utolsó angkotig, így a póker helyett Ayank szerelmi kártyavetését figyeltem meg. Fogalmam sincs hogy csinálta, de mind a 6 ember múltjába beletrafált. Egyre kíváncsibbá váltam, de a jövőre vonatkozó jóslatok nem mindenkinél voltak rózsásak. Végül rávettek és belementem, hogy engem is kielemezzen. Olyan részleteket mondott a múltamról, amit csak a család és a nagyon közeli barátok tudhatnak. Teljesen lefagytam a szavai hallatán. Sose hittem, hogy valóban létezik ilyen.  Igazi boszorka a csaj! Egész éjszaka a múltam árnyéka vetült rám. Nem tudtam aludni. Olyan dolgokat mondott, amik kissé sokkoltak. Eddig azt hittem sikerült feldolgoznom ezeket, de kiderült csak a megfelelő fiókokba pakoltam az érzéseket. Most a fiókok kiborultak és minden ott hevert előttem egy kupacban. Amikor a jövőre tért rá, egyre komolyabbá vált az arca. Annyit vettem észre az egészből, hogy egy csomó kártya marad a kezében, és újra meg újra szétosztja. Végül megtört a jég, és elém tett párat. Csönd ült hirtelen a szobára. Na ez vajon most mit jelent?! Elkezdte felfordítani lapokat, majd rám nézett, elmosolyodott és annyit mondott: egyszerűen tökéletes! Ránéztem a kártyákra és televolt ásszal. Ha csak a fele bejön annak amit jósolt, már azzal bőven beérem!:) Persze, egyből megkaptam a poénos megjegyzéseket Balival és az iszlám szokásokkal kapcsolatban. Errefelé a 27 év feletti egyedülálló nő eléggé porul jár. Ha eddig nem talált magának férjet, akkor a család talál neki egyet. Remélem anyáék nem vezetik be ezt a szokást és hazaérkezésemkor nem érnek kellemetlen meglepetések a reptéren :)

Helene-nel a maradék időben érdekes filozófiai kérdéseket boncolgattunk. Hihetetlen jó meglátásai voltak a lánynak. Bővült a szótáram a "be relax" és a "be spontaneous" kifejezéssel. Gyakran csendülnek fel fülemben a szavai, amik az indonéz mindennapokban mentőövként szolgálnak. Az utolsó előtti napját szerette volna frappánsan eltölteni, így kedd reggel nyitásra már egy közeli szalonban voltunk. Még be se léptem az ajtón, már kaptam egy sms-t  MsYulia-tól, hogy csak 11-től lesznek óráim, így bevállaltam 3-4órás tradicionális masszás csomagot mindössze 1500Ft-ért. Félelmetes, hogy fér egy pici nőbe ennyi erő?! Az utolsó 1 óra valami balzsamos hajpakolással és fejmasszással egybekötött történet volt, amit valami hideg vizes borogatás követett egy légkondis helyen, majd ki a 30 fokos melegbe. Nem csoda, hogy másnapra a megfázás tüneteit véltem magamon felfedezni.
Szerdán Jade, Helene és Cathleen búcsúpartiján kiderült, hogy a Mentawai kirándulás időpontja tolódik egy nappal, így nem másnap, hanem harmadnap indulunk, és nem hétfőn, hanem kedd reggel érünk vissza. Kérdeztük, hogy ennek mi az oka, de nem nagyon kaptunk rá reális magyarázatot.  Gyors kalkulációt végezve és az indonéz késést beleszámítva, úgy döntöttem keddről szerdára módosítom a repjegyem Balira. Biztos, ami biztos alapon. Utólag a lehető legjobb döntés volt.
Csütörtökön miután minden órám elmaradt, csatlakoztam az ETC csapatához, és az árva gyerekekkel töltöttem a délutánt. Nagyon fegyelmezettek, míg mi előkészítettük az ételeket, addig ők csendben és türelmesen végig hallgatták a beszédeket. Azt hittem vacsora után tudok velük játszani kicsit, de sötétedés miatt nem maradtak tovább Ms Debby-nél.



2 megjegyzés:

  1. Ancsa!

    - Dunai Peti
    - Nico és Lina
    - Ayank
    - Helene
    - Jade
    - Cathleen

    Who the fuck are these people?!! :) Please introdce them to us :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))
      - Dunai Peti egy nagyon kedves ismerősöm, félévet töltött Indonéziában. Ellátott mindenféle tanáccsal az út előtt:)
      - Nico(német srác) az egyik padangi iskolában tanít.
      - Helene(belga) pár hétre jött csak, Jade-del (kínai), Lina-val (görög) és Cathleen-nel (taiwani)együtt dolgoztak a padangi árvaházban.
      - Ayank az egyik indonéz aiesec-es, nagyon segítőkész csajszi, elég sokat van velünk.

      Törlés