2012. szeptember 11., kedd

Három tökéletes nap Balin

Bali

Talán az egyik legnépszerűbb úti cél Hawaii után. Igazi gyöngyszem! Egy pici szigetet kell elképzelni Java és Lombok között. Területe nem lehet nagyobb, mint Pest megye. Körülbelül 3 millióan lakják, többségük (90%) hindu vallású balinéz. A kultúrájuk és művészetük rabul ejti az embert, ez a politeizmus egyszerűen bámulatos! Szinte mindent istenként tisztelnek, legyen az állat, növény,  vagy akár mitológiai alak. Hisznek a reinkarnációban és a szellemvilágban. Talán ennek is köszönhető, hogy ennyire közel állnak a természethez. Számomra a béke szigetét jelenti, távol a nyugati civilizációtól. 

Első nap

Még este találtunk egy kedves sofőrt, aki másnap röpke Rp 450 000-ért elvitt minket a környező falvakba. Háromfelé osztva nem is olyan rossz az ár.:) Reggel korán neki vágtunk a templomok városának. Ubud alig 35 km-re van Denpasartól, de az útviszonyok miatt közel másfél órába telt, mire odaértünk. Csak úgy kapkodtam a fejem útközben. Az első félórában percenként megálltunk nézelődni, aztán felhagytunk vele. Csupán 3 napunk volt a szigetet bejárni. Rájöttünk sokkal több napot kellett volna tervezünk a kirándulásra, de így volt tökéletes!
A házakhoz tartoznak szentélyek, úton-útfélen szobrok ezrei, és az ajtók előtt színes virágok hevernek. Ez a hindu kultúra szemet gyönyörködtető, nem csoda hogy a legkedveltebb nyaralóhely Indonéziában. 

Egy házhoz tartozó szentély

Szerencsénkre, mindhárom napon verőfényes napsütés volt, és a templomok fogadtak külföldi látogatókat.  Délelőtt folyamán két kevésbé ismert templomot néztünk meg, az egyik Dalem volt, ahol csak mi voltunk, senki más. Ahogy beléptem a kapun elfogott a nyugalom érzése. Teljesen eltűntek a cikázó gondolatok. Ilyennek tudom elképzelni a meditációt, annyi különbséggel, hogy közben egy helyben ülők, nem pedig fel-alá sétálok.:)  Majd folytattuk utunkat Rekreasi templom felé.

Délután eljutottunk egy varázslatos helyre Bandungban. Olyan volt, mintha a templomegyüttes egy nagy tavon lett volna, és egy vastag fal vette volna körbe. Csupán 1,5 órát töltöttünk itt, mivel Tanah Lot templomnál szerettük volna látni a naplementét. Én már nem találok kifejezőbb szavakat arra, milyen káprázatosak ezek a helyek. A képek magukért beszélnek!

Bandung: Taman Ayun  

Tanah Lot tempőlom

Tanah Lot -naplemente


Második nap

Kicsit bajban voltunk másnap, mert a sofőrünk nem dolgozott. Épp ünnepnap volt. Gyorsan kerítenünk kellett egy másik embert. Szerencsénkre az egyik ismerős ismerősének az ismerőse ráért, és elvitt minket az Agung vulkánhoz, ahol mennyei tengeri herkentyűket lehetett kapni. Egész napunkat kocsikázással töltöttük, és bejártuk a dimbes-dombos szakaszokat a vulkán körül. Utunk során találtunk egy kávé -és teaültetvényt, ahol egy 40perces bemutatón vehettünk részt. Nagyon élveztük. Megkóstolhattunk több kávé -és teafélét. A kedvencem a gyömbéres kávé és a citromos tea. Van egy elég híres, mongúzok által emésztett kávéfajtájuk is, a Kopi Luwak, ami botrányosan drága. Csak úgy pislogtam mikor megtudtam az árát. Egy csésze közel 2000Ft! Hazafele  teraszos rizsföldeken keltünk keresztül.kávészemek 

Agung vulkán

Naplemente - Kota beach


Harmadik nap


A reggel megint sofőr kereséssel telt, végül a nagybácsi egyik páciensének a sofőrje vitte el minket a Pura Ulun Danu-hoz. Míg vártunk rá, addig a klinikán kipróbálhattam az akupunktúrás kezelést. Érdekes volt, de az biztos hogy  nem lennék törzsvendég.:) 

A templom felé az út fantasztikusan jó volt. Egy hegyvidéken keltünk keresztül, ahol a templom az egyik magaslat tengerszemén feküdt. Talán az egyik legszebb templom, amit valaha láttam. A környéken épp egy kosztümös felvonulás volt. Nagyszerű volt látni a több színben pompázó ruhákat, és a tradicionális játékokat/műsorokat a templomkertben. 

Pura Ulun Danu 


Utolsó naplemente Balin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése